Křest knihy Procházka chutěmi českých regionů v hotelu Ambassador

 

 

 

Gastronomia Bohemica propojuje gastronomii s cestovním ruchem Procházkami chutěmi českých regionů

Praha, 20. prosince 2012

V současnosti je propagována především celoplošná česká kuchyně formou např. svíčkové, ale regionální je potlačována a čeká na svou příležitost. Cestu do regionů chce usnadnit publikace „Procházka chutěmi českých regionů“, kterou připravili Petr Kratochvíl a Pavel Franěk ze sdružení Gastronomia Bohemica.  Odměnou propagátorům regionální kuchyně by bylo, kdyby turisté konstatovali, že jim regiony Česka, a to nejen s tradiční regionální kuchyní, opravdu chutnají.

„Gastronomia Bohemica je občanské sdružení, které si vytklo za cíl vytvořit předpoklady k oživení tradice regionální české kuchyně včetně podpory regionálních potravin a jejich výrobců. Publikací Procházka chutěmi českých regionů nechceme předložit kuchařku, která je technickým návodem k vaření, ale publikaci, která je průvodcem po regionální gastronomii Čech, Moravy a Slezska“, říká prezident Gastronomia Bohemica, Ing. Pavel Franěk.

Publikace“ Procházka chutěmi českých regionů“ je dalším krokem sdružení k naplňování jejich cílů. Úspěch zaznamenalo sdružení  Gastronomia Bohemica v soutěži Perla české kuchyně. Reprezentující kuchaři -  Jiří Kovářík a Martin John, získali pro sdružení první místo v soutěži o nejlepší znojemskou omáčku.  Připravuje i Českomoravský klastr podpory zdravé výživy a inovací v potravinářství.

Příprava publikace „Procházka chutěmi českých regionů“ přinesla řadu jednání o spolupráci a nejvýznamnější z nich je spolupráce s Ministerstvem zemědělství a ministr Ing. Petr Bendl udělil nad projektem záštitu. Spolupráce s kraji, regiony a oblastmi ukázala rozdílnost přístupů k propagaci jejich gastronomie.  Zajímavé pátrání přineslo zjišťování místních dodavatelů, spotřebitel tyto informace nejsou k dispozici lehce přístupnou formou.

Kmotry publikace jsou Ing. Kateřina Böhmová, ředitelka odboru komunikace Ministerstva zemědělství a Ing. Jiří Mikeš, marketingový guru.

  „I v regionální gastronomii platí pravidlo, že vyrobit není problém, ale úsilí stojí prodej. Tradiční recepty jsou, ale existuje řada bariér, jak jídla dostat na naše stoly: nedostatek informací o surovinách, přetrvávající zlozvyky ve stravování, nedostatečná distribuce mezi výrobcem a spotřebitelem a někdy přetrvává u lidí názor, že co je české, není kvalitní. A to se chceme snažit pozitivně ovlivňovat“, sdělil Ing. Petr Kratochvíl, autor projektu.

  
Další informace:
Ing. Petr Kratochvíl, člen Gastronomia Bohemica, o.s.
mobil: 725 138 822, e-mail: kratochvil@gastronomia-bohemica.cz

 
Gastronomia Bohemica podporuje obrodu tradičních českých hostinců s nabídkou tradičních českých regionálních jídel, která jsou vyráběna z tradičních českých regionálních surovin. Jezme, co máme na dosah ruky! Jezme, co je našemu tělu známé!

Za poznáním

 


 

Odkazy

 

Městská kola a oblečení na ně, aneb "Je důležité jak na kole vypadám a ne jak rychle jedu!"

www.fashionbikes.cz   

 

Česká chuťovka - láska na první ochutnání

www.ceskachutovka.cz